NL EN
210406-view-2-tribune-render_2021_05_20_114217.jpg

Gebiedsvisie maakt het verschil in nieuw moderniseringsplan De Kuip

ARCHITECTENWEB 17/04 • 2020   •   Vorige week heeft een consortium een plan voor een modernisering van De Kuip gepresenteerd, als alternatief voor als het nieuwe Feyenoord-stadion aan de Maas er niet mocht komen. Behalve renovatie en uitbreiding van de Rotterdamse voetbaltempel komt het samenwerkingsverband De Moderne Kuip (DMK) ook met een gebiedsvisie voor de omgeving van het stadion. Deze moet het stadion beter verbinden met de Maas en de Laan Op Zuid en voorziet in een programma met woningen, commerciële en maatschappelijke voorzieningen en een nieuw ov-knooppunt.


Er wordt al meer dan drie jaar gewerkt aan de plannen voor een nieuw stadion voor Feyenoord aan de Maas, als onderdeel van het masterplan Feyenoord City door OMA. De financiering van het 444 miljoen euro kostend bouwwerk is echter nog niet rond en de bouw begint op zijn vroegst in 2025. Daar komt de coronacrisis en haar onvermijdelijke gevolgen voor de economie nog bovenop. Bij Feyenoord zelf leven inmiddels ook grote twijfels over de verhuizing naar een nieuw stadion, met name omdat deze niet de gewenste verhoging van het spelersbudget zou opleveren.

Consortium DMK heeft sinds de vorige zomer gewerkt aan een alternatief voor een nieuw stadion, mocht de verhuizing niet doorgaan. Volgens DMK is het plan voor 200 miljoen euro te realiseren en levert het de club op termijn 43 miljoen euro aan spelersbudget op (tegen nog geen 25 miljoen in het nieuwe stadion) – genoeg om de concurrentie in de Nederlandse voetbaltop aan te blijven kunnen. Ook zou de bouw snel kunnen aanvangen, zodat ‘De Moderne Kuip’ in 2025 klaar is.

In DMK zitten partijen die ook betrokken waren bij het initiatief Red De Kuip, dat zich jaren geleden al beijverde voor renovatie en uitbreiding van het bestaande stadion, waaronder architectenbureau Molenaar & Co en ondernemer Erwin Ekelaar. Daarnaast hebben onder meer EGM Architecten, ABT, Octatube en sportmarketingbureau Hypercube zich aangesloten bij het samenwerkingsverband. Groot verschil met alle andere plannen die tot nu toe voor een vernieuwde Kuip zijn gepresenteerd, is dat DMK samen met West 8 ook een gebiedsvisie voor de hele omgeving heeft opgesteld.

Derde ring

Volgens het DMK-plan wordt De Kuip met een derde ring uitgebreid tot 63.000 zitplaatsen, waarvan ongeveer tien procent een bestemming krijgt als business-seat. Het nieuwe deel sluit met de voor De Kuip kenmerkende ‘hangende tribunes’ aan op het bestaande karakter van het stadion. Het al net zo typerende dak, dat in de jaren negentig van de vorige eeuw is geplaatst, wordt opgetakeld naar een nieuwe plek boven de nieuwe ring en zal worden uitgebreid met een luifel. Op die manier zitten alle bezoekers overdekt, al is dat laatste misschien niet zo kenmerkend voor het ‘Kuipgevoel’.

Uitbreiding van het zakelijke programma is een belangrijke reden voor Feyenoord om diens stadion te vernieuwen, of uit te wijken naar nieuwbouw. Daarom voorziet DMK naast tachtig skyboxen, vijf ‘lounges’ en 6.250 business-seats in 6.500 vierkante meter zakelijke ruimte binnen een aanvullend programma van 70.000 m². Bij de uitbreiding van het stadion wordt volgens DMK maximaal gebruik gemaakt van de bestaande constructie, al betreft tachtig procent van het programma nieuwbouw.

Nieuwe wijk

De directe omgeving van het stadion, die door Adriaan Geuze wordt omschreven als een ‘chagrijnige context’, kan volgens de voorman van West 8 uitgroeien tot een nieuwe wijk. Er is ruimte voor meer dan tienduizend woningen, diverse commerciële en maatschappelijke functies, en voorzieningen als een nieuw treinstation tussen (en in plaats van) de stations Zuid en Stadion. En omdat er geen nieuw stadion aan de Maas komt, kan de geplande brug over de Maas ruimer en comfortabeler ‘landen’ en ontstaat er ruimte voor een tramverbinding over en vanaf deze brug. De tramlijn loopt door naar het nieuwe station en maakt daar een ‘lus’. Zo wordt het gebied beter ontsloten via het ov.

Verder wil DMK de openbare ruimte tot een prettig verblijfsgebied maken, met meer groen en bijpassende kleuren en materialen. Deze vernieuwde omgeving moet ertoe bijdragen dat een bezoek aan het stadion en een verblijf rond de wedstrijd in alle opzichten ‘een feestje’ wordt, om nogmaals Geuze aan te halen.

Wijziging van het bestemmingsplan

Op de dag dat DMK diens alternatief voor het nieuwe Feyenoord-stadion presenteerde, diende de club bij de gemeente Rotterdam een verzoek in om een wijziging van het bestemmingsplan voor De Kuip. In de toekomst moet hier woningbouw worden gepleegd, maar Feyenoord wil niet het risico lopen dat ze er niet meer kan voetballen als het nieuwe stadion toch niet door mocht gaan.


Read the complete article at Architectenweb

Andere Nieuwsberichten


Omvangrijk plan voor renovatie van De Kuip

LONGREAD AD 20/02 • 2023 De mannen van de De Moderne Kuip voelen dat hun moment is gekomen. Nu de nieuwbouw van Feyenoord City van de baan is, voeren zijn de lobby op voor een stevige renovatie van De Kuip. Erwin Eekelaar en Adriaan Geuze presenteren een totaalvisie; een opgeknapt... Lees verder


De toekomst van Feyenoord zit in het veilig stellen van de Kuip

LONGREAD 13/04 • 2022 Recent onderzoek heeft aangetoond dat het volledige programma van eisen van Feyenoord City te ambitieus is en zich dus ook niet makkelijk laat financieren met vernieuwbouwvarianten. De door de tand des tijds dagelijks verslechterende situatie bij het Feijenoord... Lees verder


Drie opties stadion Feyenoord onderzocht

FEYENOORD 10/02 • 2022 Consortium DMK is uitgenodigd door Feyenoord om haar plan verder toe te lichten. Bij het beoordelen van de plannen wordt onder meer gekeken naar bouwkosten, sfeerelementen, stichtingskosten, financierbaarheid en de bijdrage aan de begroting.
Wij staan klaar... Lees verder


Eerste beelden DMK 2021

17/06 • 2021 De afgelopen 3 jaar heeft DMK gewerkt -in de luwte- aan een alternatief plan voor Feyenoord City. Met professionals die ervaring hebben in de stadion- en stadsontwikkeling heeft DMK een volwaardig plan kunnen ontwikkelen om De Kuip klaar te maken voor de... Lees verder


Minicollege over Feyenoord City, door Bram Logger | Arminiusdebat 15 Juni 2021

VIDEO 15/06 • 2021 Bram Logger geeft een minicollege over de businesscase van Feyenoord City en de enorme risico's die aan het project kleven voor de stad Rotterdam en de voetbalclub Feyenoord.



Tegenstanders leggen uit bij Rijnmond: dit is waarom Feyenoord City een slecht idee is

LONGREAD RIJNMOND 14/06 • 2021 Feyenoord City. Het is een onderwerp dat tot veel emoties leidt en dat is niet vreemd. De Kuip is het mooiste stadion van Nederland en Feyenoord een club met een vurig legioen. Plannen die een grote invloed hebben op de toekomst van het stadion en de club... Lees verder


Hypercube Webinar: Feyenoord City - integrale voetbaleconomie rondom een betaald voetbalorganisatie

VIDEO 07/06 • 2021 Hypercube hield op 7 Juni 2021 een webinar over de voetbaleconomie rondom betaald voetbalorganisaties. Bij deze webinar werd dieper ingegaan op de case 'Feyenoord City'.


Paul Groenendijk reviewt Stadsmakerscongres 2020

LONGREAD ARCHINED 07/12 • 2020 Tijdens het online Stadsmakerscongres 2020 mochten de ontwerpers van Feyenoord City hun project pitchen. Architectuurkenner en Feyenoord-fan Paul Groenendijk zag hoe de wens voor een nieuw voetbalstadion, gepaard met oogkleppenbeleid en wensdenken, de ontwikkeling... Lees verder


Bedrijven bij De Kuip gaan procederen tegen het stadsbestuur

DAGBLAD010 20/11 • 2020 De gezamenlijke ondernemers in de Stadion Driehoek hebben een brief gestuurd aan wethouders Kurvers (VVD) en Van Gils (D66) met daarin hun overtuiging ‘’dat gelet op de kwaliteit van De Kuip en de aanwezige infrastructuur de gebiedsontwikkeling van Feyenoord... Lees verder


Zo ziet 'Plan B' voor de Kuip eruit

NRC 23/09 • 2020 Het is géén wedstrijd met Feyenoord City, zegt Erwin Eekelaar, de man achter ‘Plan B’: renovatie en vernieuwing van de Kuip. Maar nu Feyenoord City nog een klein jaar krijgt om financieel haalbaar te worden, blijft Eekelaars consortium DMK (De Moderne... Lees verder


Vijf vragen over Consortium DMK

LONGREAD 07/07 • 2020 Met de Raad van Commissarissen en directie van Feyenoord heeft ons consortium - in wisselende samenstelling en op de achtergrond - sinds april 2020 een aantal goede gesprekken gevoerd. Mede naar aanleiding van deze gesprekken hebben wij ons plan voor modernisering... Lees verder


DMK biedt alternatieve oplossing voor Feyenoord City

DE HAVENLOODS 10/04 • 2020 Rotterdam - Consortium DMK heeft de gemeente en Feyenoord gisteren een oplossing aangeboden mocht het nieuwe stadion (Feyenoord City) niet doorgaan. Deze oplossing voorziet in een snel en optimaal alternatief om de gemeentelijke ambities en het gewenste... Lees verder


Is renoveren van Feyenoord-stadion de Kuip toch nog een optie? 'Kans van slagen 60%'

RIJNMOND 09/04 • 2020 Mocht het plan van het nieuwe stadion niet doorgaan, dan heeft het Consortium DMK (De Moderne Kuip) alvast een alternatief geboden. ''De kans van slagen acht ik op zestig procent'', laat woordvoerder Erwin Eekelaar weten.


Een betaalbaar en snel plan voor een moderne Kuip

NRC 08/04 • 2020 Alternatief stadionplan Feyenoord • Mocht het nieuwe Feyenoord-stadion onhaalbaar zijn, dan is er een oplossing, zegt Consortium DMK: modernisering van de Kuip voor 200 miljoen euro, binnen tweeënhalf jaar. „We staan klaar als het nodig is.”


Volg ons ook op: