Een betaalbaar en snel plan voor een moderne Kuip


Steven Verseput & Eppo König • Lees volledig artikel op NRC.nl


Avondbeeld dmk moderne kuip

Alternatief stadionplan Feyenoord Mocht het nieuwe Feyenoord-stadion onhaalbaar zijn, dan is er een oplossing, zegt Consortium DMK: modernisering van de Kuip voor 200 miljoen euro, binnen tweeënhalf jaar. „We staan klaar als het nodig is.”

In de luwte hebben ze maandenlang met tientallen mensen gewerkt aan een „snel en betaalbaar alternatief” voor Feyenoord City. Nu treden ze naar buiten. „Het plan is bedoeld als een oplossing, mocht het nieuwe Feyenoord-stadion uiteindelijk financieel niet haalbaar blijken”, zegt Erwin Eekelaar van Consortium DMK.

Voor 200 miljoen euro, minder dan de helft van de kosten van het beoogde stadion aan de Nieuwe Maas (444 miljoen), kan de Kuip gemoderniseerd en uitgebreid worden, zegt ontwikkelaar DMK. Met een nieuwe, derde ring zou de Kuip groeien van 50.000 naar ruim 63.000 zitplaatsen – net zoveel als in het nieuwe stadion. Stel dat de gemeente dit jaar groen licht geeft, dan kan de vernieuwde Kuip na tweeënhalf jaar bouwen medio 2024 of sneller open, volgens DMK.

Nauw betrokken zijn onder anderen stadionadviseur Hylke Hellinga, landschapsarchitect Adriaan Geuze van bureau West 8, Pieter Nieuwenhuis van adviesbureau Hypercube en constructiebedrijf ABT. Initiator Eekelaar heeft een softwarebedrijf en is in de voetbalwereld bekend van Stichting Red de Kuip, die zich sinds 2012 inspant voor behoud van het stadion.

Deze donderdag komt DMK naar buiten, omdat de reactietermijn op het ontwerp-bestemmingsplan voor Feyenoord City verloopt. Het plan voor modernisering van de Kuip dienen ze via deze weg formeel bij de gemeente in, ook het Rotterdamse college wordt donderdag geïnformeerd. Met de top van Feyenoord en potentiële financiers zijn eerder verkennende gesprekken gevoerd, zegt Eekelaar.